Kakao: et villedende prisfall?

Etter å ha nådd en historisk toppnotering i april (10 000 USD/t), langt unna toppnoteringene i 2009 og 2011 (3 700 USD/t), falt kakaoprisen tilbake til 7 000 USD/t da påskefeiringen var over. Prisene er imidlertid fortsatt tre ganger så høye som for ett år siden, og de ser ut til å holde seg der. Prisøkningen på kakaobønner, som delvis kan forklares med en voldsom spekulasjon på markedene, gjenspeiler også en mangel på tilbud. Dette er problematisk på mellomlang sikt.

Det lille antallet produsentland gjør tilbudet svært sårbart

 

Fire land står for 75 % av verdens kakaobønneproduksjon, og over 60 % av denne produksjonen foregår i Vest-Afrika. Dette gjør produksjonen sårbar for økonomiske og værmessige svingninger.

Verdens kakaoproduksjon kommer til å falle med 11 % innen 2024

Det er mange grunner til dette. Værfenomener (særlig El Niño), den utbredte dyrkingen av kakao i full sol (en kilde til avskoging) og den økte innhøstingsfrekvensen har bidratt til utvikling av parasitter og sykdommer. Dette krever igjen kjemisk behandling som utarmer jorden. At plantasjene blir eldre og delvis ikke fornyes (noe som henger sammen med produsentenes inntektsnedgang), har også hatt innvirkning på produksjonen, og kakaoavlingene begynner å synke etter 15 år.

En svært konsentrert industri

Fire selskaper alene har nesten to tredjedeler av verdens malekapasitet, og ti selskaper, alle i avanserte økonomier, deler mer enn 40 % av markedet for sjokolade i detaljhandelen. Denne hyperkonsentrasjonen gjør det praktisk talt umulig for nye, troverdige produsenter å etablere seg. Dette på grunn av de kolossale etableringskostnadene som kreves for å utvikle en tilstrekkelig stor infrastruktur for knusing og bearbeiding.

Etterspørselen fortsetter å vokse

I løpet av de siste 40 årene har etterspørselen tredoblet seg, hovedsakelig drevet av Europa og Nord-Amerika. Innen 2023/2024 vil det bli konsumert 4,8 millioner tonn kakao på verdensbasis (90 % i form av sjokolade).

Med 9 land på topp 10 er Europa verdens ledende sjokoladeforbruker, og står for nesten 50 % av etterspørselen.

Prisene vil fortsette å stige

Hvis det ikke kommer noen korrigerende signaler, vil prisene på kakaobønner sannsynligvis holde seg svært høye på mellomlang sikt. Mens den globale etterspørselen vil nå 4,8 millioner tonn i år, vil tilbudet sannsynligvis ikke overstige 4,5 millioner. Dette skyldes hovedsakelig at de to største kakaoproduserende landene - Elfenbenskysten og Ghana (3,3 millioner tonn kakaobønner i 2022, dvs. 58 % av den globale produksjonen) - ikke er i stand til å øke produksjonsnivåene sine vesentlig.

Langsiktig miljøpåvirkning

Livssyklusen til en kakaoplantasje er 25 til 30 år. Avlingene når sin topproduktivitet etter fem år, for så å begynne å avta etter 15 år og falle under break-even-punktet i løpet av de siste 10-15 årene.

På dette tidspunktet har bøndene flere valg:

  • fortsette med en mye lavere inntekt
  • fornye plantene (og dermed gå uten avling de neste 5 årene)
  • dyrke opp ny jord og/eller konvertere avlingene til palmer eller gummitrær.

Flyttingen av kakaodyrkingen fører i praksis til rydding (og dermed avskoging) av uberørte områder for å kunne dra nytte av «skogrenten» som skal finansiere industrien. Til tross for stadig strengere regler for skogvern vil økningen i produksjonsbehovet sannsynligvis føre til en utvidelse av dyrket mark. Dette fører igjen til en økning i avskogingen; en prosess som forsterkes av at det er vanskelig å spore kakaoproduktene etter malingsfasen.

Forfattere og eksperter

Gå mer i dybden med en fullstendig landrisikovurdering

Ghana

 

C C

Se våre løsninger